Melk uut Zellum

Wil jij ook verse melk rechtstreeks van de boerderij?

Wij verkopen naast het vlees van onze eigen melkkoeien ook dagverse melk. Gekoeld, dagvers en rechtstreeks uit de melktank.

Dagverse melk

Onze koeien melken wij twee keer per dag. De melk gaat rechtstreeks van de koe in een grote melktank. De verse melk koelt dan af naar ongeveer 3,5 graden. Een keer in de drie dagen komt de melkfabriek de melk ophalen voor verdere verwerking. Van onze melk maakt de melkfabriek boter, kaas en natuurlijk vla en nog veel meer lekkere zuivelproducten.

De zuivelproducten die in de winkel komen zijn gepasteuriseerd (pasteuriseren houdt in dat de melk verhit wordt tot 72 graden Celsius). Melk rechtreeks van de boerderij is dat niet en noemen we rauwe melk.

Rauwe melk

Rauwe melk, vers van de koe, is een bron van eiwit en bevat verschillende goede voedingsstoffen zoals eiwit, vetten, vitamines en calcium.

1 glas (250 ml) bevat ongeveer de volgende voedingswaarden:

178 kcal, 11 gram koolhydraten, 11 gram vet, 8,5 gram eiwit en 8,5 mgram natrium (zout)

Rauwe melk bevat naast eiwitten, vitaminen ook antistoffen die kunnen zorgen voor weerstandsverhoging.

Er zijn veel wetenschappelijke studies gedaan naar eventuele gezondheidsvoordelen van rauwe melk, maar de resultaten spreken elkaar tegen. Rauwe melk kan bacteriรซn zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli bevatten, waar je ziek van kunt worden. Zwangere vrouwen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en kinderen wordt het consumeren van rauwe melk ontraden. Het Voedingscentrum adviseert om rauwe melk te koken voor het consumeren.

Iedereen kan rauwe melk veilig drinken als het gekookt is.

Melk uut Zellum

Stuur een berichtje via mail of WhatsApp en kom langs voor een fles heerlijke melk ‘uut zellum’ die we rechtreeks voor jou uit de melktank tappen.

Neem zelf een schone fles mee, eventueel hebben we ook flessen beschikbaar.

info@uutzellum.nl of 06-10200828